Paten, her yaş grubundan insanın yapabileceği, boş vakitleri hoşça doldurabilecek eğlenceli bir spordur. Genelde çocuk ya da genç yaş grubundaki insanlara yakıştırılan bir spor ve alet olmasına rağmen, aslında her yaş grubu için uygundur.
Paten kaymaya başlarken nelere dikkat etmeliyim?
Eğer bir pateniniz yoksa öncelikle bir paten edinmelisiniz. Pateninizi paten satan herhangi bir spor mağazasından satın alabilir ya da eğer şehrinizde varsa paten sahalarından kiralayabilirsiniz. Ayakkabınızın numarayı neyse, aynı numarada bir paten ayağınıza tam oturacaktır. Pateninizi aldıktan sonra birkaç yardımcı ekipman satın almak ya da kiralamak da sizin için faydalı olacaktır. Çünkü her ne kadar eğlenceli olsa da, paten kaymak aslında tehlikeli bir aktivitedir. Özellikle öğrenme aşamasında birkaç kez düşebilir, dizinizi, dirseğinizi ya da başınızı yaralayabilirsiniz. Bu yaralanmaların önüne geçmek için yardımcı olarak kask, dirseklik, dizlik gibi koruyucu ekipmanları tercih edebilirsiniz. Bunlar sizi her tür yaralanmaya karşı korurlar.
Paten kayarken en önemli noktalardan biri duruştur. Eğer doğru şekilde durmazsanız bu sizin düşmenize, hatta yuvarlanmanıza bile sebep olabilir. Doğru duruşta ayaklar doğrudan karşıya bakacak şekilde ve tam iki omzun hizasında açılırlar. Dengeyi sağlayabilmek için hafif çökmüş ya da çömelmiş vaziyette durulmalıdır. Dengenin korunabilmesi için dizler hafif bükülmelidir. Eğer ilk denemenizde doğru duruşu yapmışsanız ve dengenizi kaybetmemişseniz, bu iyi bir paten sporcusu olabileceğiniz anlamına gelir.
Paten kaymayı öğrendikten sonra ne yapmalıyım?
Paten sahasına ilk kez girdiğinizde, herkes gibi tökezleyebilir, kontrolünüzü kaybedebilir ve düşebilirsiniz. Bu sizi biraz korkutabilir fakat korkulacak bir şey yoktur. Paten kaymaya yeni başlayan her insan buna benzer şeyleri yaşar. Yalnızca kaymaya çalışmaktan vazgeçmemeli ve öğrenene dek devam etmelisiniz.
Patenin üzerinde hareket etmeye başladıktan sonra, patenle birlikte yol kat etmeyi öğrenmelisiniz. Buna süzülmek de diyebiliriz. Alıştırma yapmak için iki ayağınızın üzerine ayrı ayrı kaymayı deneyebilirsiniz. Bu iki ayağınızı da ayrı ayrı kullanmanızı size öğretecek ve dönüşler konusunda da kolaylık sağlayacaktır. Bunlar dışında biraz daha hızlanmak isterseniz, yapmanız gereken şey vücudunuzun ağırlığını biraz önce doğru vermektir. Dizlerini biraz daha kırar ve gövdenizi öne doğru eğerseniz, bu sizin hızlanmanızı sağlayacaktır. Tüm bunları yaparken kendinizi ve çevrenizi sürekli olarak kontrol etmeli ve paten kaymayı öğrendiğiniz ilk günlerde çok fazla hız yapmamalısınız. Bu hem sizin, hem de etrafınızdaki insanları tehlikeye atar.
Bilmeniz gereken birkaç küçük konu
Paten kaymaya başlamadan önce bağcıklarınızın bağlı olduğundan emin olun. Çünkü sıkı bağlanmayan bağcıklar sürüş sırasında çözülürse dengenizi kaybedersiniz. Unutmayın ki ilk öğrenmeniz gereken şey hızlı gitmek değil, patenin üzerinde dengede kalabilmektir. Dengede kalmayı öğrendikten sonra her şey kendiliğinden gelişecektir. Korkmayın. Yalnızca piste çıkın ve iyi bir sporcu olabilmek için çok çalışarak kendinizi geliştirin.