Fizyolojik olarak bedenimiz gerekli olan enerjiye sahip olabilmek ve yaşamımıza idame ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç duyar. Fizyolojik olarak yaşanan açlığın yanında birde duygusal açlık ile yemek yeme durumu vardır. Öfkelenme, stresli olma, umutsuz ya da mutsuz olunan durumlarda beynin durumlar ile baş edememe durumun da yeme alışkanlığına yönelmesi ile oluşur. Bu durum sonucunda kişi sürekli olarak yeme isteği ile kıvranıp kendini engelleyemez. Tüketim gıdaları içinde genellikle yüksek kalorili yiyecekler ya da hazır gıda ürünlerine yer açılır. Duygusal yeme durumunun arkasından ise derin bir pişmanlık hissedilir.
Duygusal Yeme Alışkanlığı ile Baş Etme Yolları Nelerdir?
Duygusal yeme alışkanlığı ile baş etmenin yolları içinde tüm diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi ilk durum farkında olmaktır. Kişi durumu ile ilgili olarak bir rahatsızlığın içinde bulunduğunu anlaması ile tedavi için yönelmeye başlar.
- Farkına vardıkta sonra hangi durumlarda, hangi duygu durumunda ya da hangi düşünce içindeyken yeme isteğinizin arttığını gözetleyin.
- Gözlemlediğiniz durumlar sonrasında yeme isteğiniz oluştuğu zaman bunu baskılamak için çeşitli yönelmeler yapın. Mutfağa gitmek yerine spor yapmak, meditasyon ve benzeri uğraşlara geçiş yapabilirsiniz.
- Yakınınızda bulunan kalorisi yüksek olan tüm gıdalardan kurtulun. Böylelikle eliniz attığınız da orada olmayacaklar.
- Tüm bu yaptıklarınıza rağmen duygusal yeme alışkanlığından kurtulamıyorsanız mutlaka uzmandan destek almanız önerilir.