Çekirdeksiz karpuzlar, sürekli ağzından çekirdek çıkarma veya tükürme sıkıntısını ortadan kaldırabilir, fakat bu tamamen tohumlu olan seleflerinden daha sağlıklı olduklarını ispatlamaz. Çekirdeksiz karpuz, yeni görenler için ithal bir meyve zannedilse de durum hiç de öyle değil.
Çekirdeksiz Karpuz Hakkında Trajik Gerçek
Çekirdeksiz karpuz hibrit bir üründür ve onu yaratmak için genç meyve, gut tedavisinde kullanılan, colchicum autumnale (güz çiğdemi) adı verilen bitki kökenli bir alkaloit ile tedavi edilir. Bu, karpuz çiçeklerinin, iki kromozom grubu ile yumurta geliştirmesine ve tozlaştığında üç kromozoma sahip hücrelerin oluşmasına neden olur.
Çekirdeksiz karpuzlara karşı bir sonraki argüman biraz daha ilginç; aslında çekirdeksiz değiller. Evet, pek çok karpuz sevenin yenilebilir olmasına rağmen tükürmeyi tercih ettiği “tohumlanmış” çekirdeksiz karpuzlar, meslektaşlarının sağlam siyah tohumlarına sahip değildir. Ama siyah tohumların sadece olgunlaşmamış versiyonları olan daha yumuşak beyaz tohumları içeriyorlar.
Çekirdeksiz karpuz hakkındaki trajik gerçek; bu beyaz tohumların daha fazla meyve üretemeyecek olduğudur. Tohumsuz karpuzlar, 3 kromozom setine (diğer bir deyişle triploid) sahip olacak şekilde hibridize ediliyor. Bu nedenle, çekirdeksiz karpuz tohumlarını dikmek, kolay bir iş değildir. Yetiştiriciler, elle çapraz toplanan pahalı tohumları satın almak zorundalar ve iyi tozlaşma için tohumsuz bitki yanında tohumluk çeşitleri eklemeliler.
Peki, çekirdeksiz karpuz zahmetli yetiştiriciliğine, zahmetsiz tüketimine karşı sağlıklı mı? Elbette hayır, yapay hiçbir gıda doğal bir gıdanın yerini tutamaz ve hatta zarar verebilir.