Sağlık · 19 Mayıs 2018

Bir Virüs Olduğunda Vücut Isısı Neden Yükseliyor?

Bilindiği gibi, soğuk algınlığı ve grip virüslerden kaynaklanır. Virüsler, AIDS, Ebola, Hepatit ve Herpes gibi ciddi, sıklıkla ölümcül diğer hastalıklardan sorumludur. Virüsler bu kadar çok sıkıntıya neden olurken vücudunuz hemen tepki verir. Vücudunuzun sıcaklığı bir enfeksiyon nedeniyle yükseldiğinde, buna ateş denir.

vücut ısısı

vücut ısısı

Vücut Ateşinin Yükselmesinin Amacı Nedir?

Ateş, kan dolaşımında akan “pirojenler” denilen kimyasal maddelere neden olur. Pirojenler vücut ısısını düzenleyen beynin hipotalamus yolunu açarlar. Hipotalamusta pirojenler belirli reseptörlere bağlandığında vücut sıcaklığı yükselir.

Bir ortak pirojene, Interleukin-1 (IL-1) adı verilir. IL-1, bazı bakteri ve virüslerle temasa girdiklerinde makrofajlar adı verilen beyaz kan hücreleri tarafından üretilir. IL-1’in birden fazla amacı vardır; bunlardan biri, yardımcı T hücreleri olarak adlandırılan diğer beyaz kan hücrelerini harekete geçirmektir.

ateş

ateş

Ateşin bir amacı, vücut sıcaklığını belirli bakterileri ve sıcaklık değişimlerine duyarlı virüsleri öldürmek için yeterince yükseltmektir. Bu nedenle ilginç bir tartışma şu ki “ateş düşürülmeli midir?” Örneğin, aspirin ateşi azaltır, fakat ateş aslında enfeksiyonun vücudundan kurtulmaya yardımcı oluyorsa, düşürmek iyi bir fikir olmayabilir. Öte yandan insanlar zaman zaman yüksek ateşten ölürler. Şu an genel tıbbî konsensüs, “ateşi azaltmak” tarafında kalıyor.

Vücudun içinde bağışıklık sistemi denilen inanılmaz bir koruma mekanizması vardır. Vücudunuzu istila etmek isteyen milyonlarca bakteri, mikrop, virüs, toksin ve parazite karşı sizi savunmak için tasarlanmış bağışıklık sistemi zayıfladığında hastalık için uygun zemin hazırlanır. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi korumak için dengeli beslenmeniz önemlidir.