Hosting, barındırma hizmeti olarak da bilinmektedir ve web sitenizde yayınlamak istediğiniz her şeyin, kullanıcıların erişebileceği bir sunucuda (bilgisayar, telefon, tablet vb.) tutulması anlamına gelmektedir. Daha anlaşılır bir şekilde açıklayacak olursak, web sitenizin internette görünebilmesi için gerekli olan her türlü teknolojiyi sunan bir hizmet aracıdır.
Hosting firmaları farklı paketler oluşturarak müşterilerine birçok seçenek sunmaktadır. Eğer bir hosting paketi alacaksanız, almanız gereken hosting paketine karar verirken web sitenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup ona uygun bir paket almanız, gereksiz maliyet kayıplarının da önüne geçecektir. Peki hosting çeşitleri neler gelin birlikte bakalım.
Web Hosting Türleri
Hosting hizmeti satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri sitenizin aylık kullanıcı erişimidir. Eğer ayda 1000-1500 kişiden az sayıda kullanıcı girişi oluyor ise büyük hosting paketlerini almanız size fayda sağlamayacaktır. Hosting hizmeti almak isteyen müşteriler genellikle bireysel ve kurumsal olmak üzere ikiye ayrılır ve paket içerikleri bu kritere göre belirlenir. En popüler hosting türlerini sizin için açıkladık.
- Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting); küçük internet siteleri için en ideal çözümü sunan paylaşımlı hosting maliyet bakımından da en uygun hosting türüdür ve belirli bir sunucuya ait tüm kaynakların ortaklaşa kullanılmasını ifade etmektedir. Aynı hosting hizmeti üzerinde birden çok web sitesi kurabilirsiniz.
- Kiralık Sunucu (Dedicated Server); tek bir sunucu için hazırlanmış hosting paketidir. Paketi satın alan kullanıcı, içerisine istediği yazılımı yükleyebileceği gibi bant genişliği, aylık trafik kullanımı ve disk alanı gibi kaynakları da tek başına kullanabilir. Büyük siteler için daha uygun olan bu hosting çeşidi maliyet bakımından diğerlerine göre daha pahalıdır.
- VPS (Virtual Private Server); ana sunucunun birbirinden bağımsız olarak bölünmesini ifade etmektedir. Bu hosting paketinde, bölünmüş olan tüm sunucular ana sunucuda bulunan kaynakları kullanmak zorundadır. Maliyeti olarak kiralık sunuculardan daha düşüktür.
- WordPress Hosting; dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sitelerinden biri olan WordPress’i kullanıyorsanız hosting yardımı olarak kendisi ile %100 uyumlu olan WordPress Hosting’i kullanmanız zorunu hale getirilmiştir. Bu barındırma hizmetinde ziyaretçilerin içeriklere daha hızlı erişmesini sağlamak için depolama olarak SSD kullanılmaktadır.
- Kurumsal Hosting; kurumsal firmalar büyük web sitelerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle hosting firmaları, büyük sitelerin barındırma hizmetini karşılayabilmek adına kurumsal hosting paketleri hazırlarlar. Bu paketler, yüksek e-posta kotalarını ve daha yüksek SSD gereksinimlerini kolaylıkla karşılamaktadır.