Voleybol, ABD’nin Massachusetts eyaletinde, William G. Morgan tarafından 1895 tarihinden bu yana süre gelen bir oyun olmuştur. Kapalı alan sporu olarak oynanmaya başlayan oyunu Morgan ilk olarak ’’mitonette’’ şeklinde adlandırmıştır; daha sonrasında topa yere değmeden vurma ilkesinden gelen ’’voley’’ kelimesinden ’’voleybol’’ adı önerildi ve oyun bu adla anılmaya başladı. İlk kez Morgan kuralları ele almıştır ve YMCA il Üniversiteler Ulusal Spor Birliği (NCAA)’nın ortak çalışması sonucunda 1916’da yeniden düzenlendi. Abd’de kısa sürede sevilerek oynanan oyun Abd’li askerler tarafından Avrupa’ya geçti. Paris’te Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), 1947’de kuruldu. İlk Dünya Şampiyonası 1949 yılında erkekler tarafından 1952 yılında kadınlar tarafından oynanmıştır. İsviçre’de bulunan Lozan kentinde FIVB’ ye 140’tan fazla ülke üyedir.
Geçmişten Günümüze Voleybol
1985: William G. Morgen tarafından bu oyun keşfedildi.
1900: Voleybol oyunu için özel olan bir top kullanılmaya başlandı.
1916: Filipinler’de keşfedilen, hücuma dönük pas ve smaç organizasyonu tanıtılmaya sunuldu.
1917: 21 olan set sayısı 15 sayıya değiştirildi.
1920: Üç vuruş ve arkadan hücum kuralları eklendi.
1930: İlk defa gerçekleştirilen iki kişilik sahil oyunu oynandı.
1947: Uluslararası Voleybol Federasyonu kuruldu.
1948: İki kişilik sahil turnuvası ilk defa bu tarihte düzenlenmiştir.
1949: İlk dünya şampiyonası Çekoslovakya, Prag’da gerçekleşti. Çekoslovakya galip gelerek şampiyon oldu.
1952: Moskova’da kadınlar arası ilk Dünya Şampiyonası yapıldı ve Sovyetler Birliği şampiyon oldu.
1964: Tokyo Olimpiyatlarında, voleybol oyunlara eklendi.
1986: Kadınlar Profesyonel Voleybol Birliği (WPVA) kurulmuştur.
1990: Dünya ligi kuruldu.
1995: Voleybol 100 yaşına girdi.
1996: İki kişilik sahil voleybolu bu tarihte Olimpiyat Sporu olarak kabul edilmiştir.
2002: Sahil voleybol ölçüleri 8m x 8m boyutuna indirildi.
Bir Takım Değişikliğe Gidildi
Voleybol Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, FIVB Oyun Kuralları Komisyonu’nun Sandy Steel başkanlığında alınan kararlara göre salon voleybolu ve plaj voleybolunun bundan sonra aynı şemsiye altında değerlendirileceği belirtildi. Amaçlananın plaj voleybolu ile salon voleybolundaki yaptırımların, uyum içinde yönetilmesi olduğu belirtilmiştir.
Değiştirilen kararlara göre salon voleybolunda uygulanan sarı ve kırmızı kart kuralları, eski sisteme göre uyarlandı. Libero özgürlüğü, antrenör takım performansını en üst seviyeye çıkartma fırsatını sağlarken, manşet tekniği daha uzun ralliyi teşvik etmek amaçlı değiştirilmiştir.
Plaj voleybolunda takım kaptanının önemi artmış olmakla beraber file kuralı yapay duraklamaları önlemek ve daha uzun ralli oynamak amacıyla salon voleybolunda ki kuralla aynı oldu.
Voleybol oyunun da geçmişten günümüze çok değişiklik yapıldığı söylenemeyen bir spor olarak varlığını sürdürmektedir. Yukarıda belirtilen kronolojik sıraya göre voleybolda ne zaman özel top ile oynandığı ve hangi olimpiyatlarda yer aldığı şeklinde yenilikler belirtilmiştir. Geçmişte de olduğu gibi oyunun ama el değmeden karşı tarafın oyun sağasına topu değdirmek ve aynısını rakip takım yaptığında engellemek. Tabi ki oyun içi kurallar gelişmiş, eşitlik sağlamak adına bazı ölçütler için farklı kararlar alınmıştır. Plaj voleybolu ve salon voleybolu sayılarının değişikliğe gidilmesi bu bir örnektir. Daha sonrasında Türkiye Voleybolu, Doğu Avrupa Voleybolu ve Asya Voleybolu olarak tarihçede yerini almıştır.